Prata
Även i roliga spel kan det hända tråkiga saker och det kan finnas sådant som man behöver prata om. Vi rekommenderar att du som vuxen pratar med barnen om spelen de spelar, och frågar hur det känns och vilka de spelar tillsammans med.
Var snäll mot dina medspelare
Som förälder kan du även lära barnet om värdet av att vara snäll och visa respekt mot sina medspelare. Det man säger till andra människor i spelen kan uppfattas som lika mycket på riktigt som det man gör och säger på skolgården och i annan lek.
Spelförbud kan vara kontraproduktivt
Det är lätt att tro att man skyddar barn från dåliga saker genom att införa spel- eller mobilförbud. Men risken är att barnet inte vågar berätta för sin förälder om det händer något obehagligt, av rädsla av att bli av med spelet eller mobilen. Det är vanligt att barn tycker att det är svårt att prata med vuxna om svåra saker som hänt dem, och det kan bli ännu svårare om de tror att det finns risk att få skäll eller förbud.
Om du behöver mer råd och stöd om hur du ska prata med ditt barn om dåliga saker som händer på nätet, kan du börja med Ecpats vuxenstöd “Ta Snacket” eller Skydda Barn rf:s “Tryggt i Digitaltrafiken”.
När blir spelandet ett problem?
Spel är skapade för att vara roliga, engagerande och en upplevelse för den som spelar. På samma sätt som man kan förlora sig i böckernas fantastiska sagovärldar under lång tid i sträck, kan man bli förtrollad av spelen. Ibland blir spelens värld en tillflyktsort från en annars problematisk vardag.
Som förälder eller närstående vuxen är det ibland svårt att sätta sig in i spelen, och man kan behöva stöd av andra som varit i liknande situationer. Nedan har vi samlat länkar till forskning och fördjupande artiklar om skärmtid och problematiskt spelande.
Var skärmsmart
Att ensidigt fokusera på att begränsa tiden som spenderas vid skärmen tar fokus från viktiga frågor som vad som faktiskt görs på skärmen, och varför det är viktigt att också ha andra aktiviteter.
Samtala med ditt barn om skärminnehåll, om vad som är bättre och sämre sätt att spendera tid framför skärmen och vad barnet själv menar de olika aktiviteterna ger. Interaktiva och kreativa användningsområden kanske kan få mer tid än passiv konsumtion av innehåll.
Samarbeta i familjen för att hitta balans i vardagen mellan skärmaktiviteter och annat viktigt som rörelse, frisk luft, skola och andra aktiviteter utanför hemmet. Motivera till annat fungerar ofta bättre än att förbjuda.
Spelens positiva effekter
Det finns många bra exempel på positiva effekter av spelande som är värda att nämna. Till exempel så kan det öka din problemlösningsförmåga, ditt minne, din uppmärksamhetsförmåga och koncentration, förbättra motoriska färdigheter, lära dig teambuilding, multitasking och ge dig sociala färdigheter.
Mer råd och vägledning
-
Safer Internet Centre
Mediamyndighetens samarbete för barns och ungas trygghet på nätet.
-
Rädda Barnen
Trygg online och på sociala medier.
-
Ecpat Vuxenstöd
Få stöd, råd och kunskap om barns sexuella utsatthet på och utanför nätet av Ecpat Vuxenstöd.
-
ChildX
10 råd till föräldrar om hur man skapar en trygg upplevelse på internet.
-
BRIS
Läs BRIS guide om gaming.
-
Tryggt i Digitaltrafiken
Lär ditt barn digitala säkerhetskunskaper.
-
Barnen och internet 2024
Den del i rapporten Svenskarna och internet med fokus på barn och ungas skärmanvändning.
-
Responsible Innovation in Technology for Children
UNICEF:s rapport om digital teknik, lek och barns välbefinnande.
-
Ungt digitalt ledarskap
Sveroks lyfter ungdomars ledarskap online att lära sig och inspireras av.
-
Skärmstark
Handbok för vuxna om unga och skärmar av Elza Dunkels.